perjantai 12. elokuuta 2022

Valkosipuli - Tietosivut.

 Aloitetaan pienestä, vapaudutaan turhasta,

etsitään harmoniaa; kauneutta ja kestävyyttä,
iloitaan pienistä asioista
ja ollaan paikalla tässä ja nyt.
 


 

 

Valkosipuli on ihmiskunnalle annettu erityislahja jostain korkeammasta ulottuvuudesta. Tämä täytyy jokaisen myöntää, oli hänen ideologiansa mikä tahansa.
 

Tuntematon ajattelija

         

Tämän tietosivuston rakenne on kolmeportainen. Pyrimme selkeään asiointipolkuun. Hyperlinkeistä avautuu toinen porras ja toisen portaan linkeistä kolmas porras. Linkeistä pääset mukaan valkosipulin ihmeeelliseen maailmaan. 

 

Kiireiselle sivunselaajalle!!!

 

Kasvuryhmät  Lajikkeet Viljelyopas Reseptiikka 

Viikon video

Viikon lajike

Uusin De Re Allii Sativi-bloggaus


 

Laajemman rekisterin lähestymistapa:

 

Eiköhän aloiteta…

Valkosipuli jakaa ihmiset kahteen leiriin. Joko siitä pidetään tai ei. Antiikin aikana Plinius vanhempi tietysti noteerasi sen teoksessaan Naturalis Historiae. Hän puhui kasvista noin yleensä ottaen ja sen lääkinnällisestä arvosta. Plinius vanhemman kirjoitukset ovat ensimmäinen merkkipaalu kasvin tuntemuksen historiassa. 

                                                 

 

Pliniuksen ajan jälkeen tapahtui paljon mutta kesti lähes kaksi vuosituhatta ennenkuin jotain todella merkittävää tapahtui. 1900-luvun viimeisten viuosikymmenten aikana Yhdysvalloissa Ron L. Engeland loi perustan nykyaikaiselle valkosipulin tuntemukselle ja kasvatukselle. Hänen teoksensa "Growing Great Garlic" on kulmakivi kasvin tuntemukselle ja suuntaukselle joka saa sijaa jo Suomessakin. Engelandin tärkein saavutus oli valkosipulin eri kasvutapojen luokittelu. 

Engelandin luokittelu voitiin todeta pääsääntöisesti oikeaksi vuonna 2004 tehdyn DNA-tutkimuksen jälkeen. 

 

 

Suomen valkosipulitietoudessa tapahtui muutos vuonna 2015 kun  De Re Allii Sativi-blogi aloitti toimintansa.  DRAS-blogin toimituksessa nähtiin tarpeelliseksi tehdä tunnetuksi Ron L. Engelandin perintö. Uuden aikakauden saapuessa Suomeenkin oli tarpeen luoda johdonmukainen käsitteistö ja sanasto. Yksi pääjuonne DRAS-kirjoituksissa on ollut tehdä tunnetuksi Engelandin luokitusta.  

 

De Re Allii Sativin koeviljelmä on sijainnut vuodesta 2015 lähtien Varsinais-Suomen Aurassa. Viljelmän hoitaja on tuonut Suomeen 150 uutta tunnistetta ja nykyään koeviljelmällä on 120 Suomen oloihin kotoutettua  valkosipuli-lajiketta. Koeviljelmällä on löydetty lukuisia mutaatioita ja niiden kautta on syntynyt 6 uutta kasvuvoimaista lajiketta. Koeviljelmällä on käytetty viljelymenetelmää joka on ominaista amerikkalaisille orgaanisille viljelijöille. Orgaaninen viljely voidaan nähdä uudenlaisena visiona ja "Maaseudun tulevaisuus" voi Suomessaakin olla hieman erilainen kuin luullaan.
 

De Re Allii Sativi on pyrkinyt edistämään ns. Indie-ideologiaa. Joka ryhtyy kasvattamaan eri lajikkeita ja edistämään asiaa tekee sen omalla maineellaan ja vastaa tekemisistään. Hyvä tuote ei mainosta kaipaa ja epärehellisyys tulee aina ilmi. Harrastaja voi olla huoleton mutta itsenäinen kasvattaja ja viljelijä vastaa aina tekemisistään vain itse. Itsenäisen kasvattajan ja tuottajan toiminta perustuu aina luottamukseen. Viime kädessä asiaa valvoo tämä henkilö.

 

Valkosipulin soteeraus - Tumma paahto eli karamellisointi.
Jos haluat tietää lisää eri lajikkeista niin klikkaa tätä linkkiä.

Viljelyoppaan löydät tästä linkistä.De Re Allii Sativi-blogia pääset lukemaan tästä linkistä.

Korkeatasoisen valkosipulin kasvattajia on listattu tässä.

Haluamme edistää valkosipulin kulinaristista käyttöä. Klikkaa tätä linkkiä.
  
Valkosipuli-asiaa edistäviä linkkejä pääset
löydät täältä.

Tutustumisen arvoisia valkosipuli-aiheisia kirjoja esitellään tässä.


Video-arkisto

 

Päivityksen tila.  

2.1.1

Aikaleima on 27.08. 2022. klo 14:00

 Seuraava päivitys aikaisintaan 26.08.2022

Julkaisija: De Re Allii Sativi


Ei kommentteja: